Informatie

Wil je meer weten over seksueel grensoverschrijdend gedrag? Lees dan snel verder.

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld?

.
Simpel gezegd, seksueel grensoverschrijdend gedrag is wanneer iemand iets doet van seksuele aard, dat jij niet wilt.
  

Dat kan van alles zijn, van ongepaste Snapchats tot misbruik. Dat kan fysiek zijn of niet. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is, kortom, een verzamelterm die verwijst naar verschillende vormen van ongepast seksueel gedrag.

Er zijn veel uiteenlopende vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Sommige vormen hebben een term gekregen, maar niet alle vormen hebben een naam. Het belangrijkste criterium voor grensoverschrijdend gedrag is wanneer iemand zonder toestemming jouw grens overgaat. Waar grenzen liggen verschilt van persoon tot persoon. Jij bent dus zelf de maatstaf voor grensoverschrijdend gedrag.

Dit kan wat diffuus klinken voor sommige mensen. Het kan dus zijn dat je als slachtoffer te maken krijgt met verwarring of onbegrip van anderen. Grenzen zijn dan wel persoonlijk, maar niet aan andermans subjectiviteit onderhevig. Niemand mag iets doen wat jij niet wilt. Ook mag niemand iets doen buiten jouw weten om (zoals wanneer er sprake is van drogering). Wanneer iemand jouw grens overschrijdt, is dat nooit jouw schuld.

Wat kan en mag je doen na een ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag?

.

Er is niet één juiste manier om om te gaan met een nare seksuele ervaring. In elke situatie geldt, wat jij wilt doen bepaal je zelf.

Als je klachten ondervindt en dit graag met iemand wilt bespreken, doe dat dan op een manier waarbij jij je veilig, gehoord en vertrouwd voelt. Volg hierin altijd je gevoel. Dit kan bijvoorbeeld zijn met een naaste, iemand van je opleiding of een professional. 
 

Praten met een naaste

Soms kan het fijn zijn om je ervaring te delen met iemand uit je omgeving bij wie je je vertrouwd voelt. Praten met iemand kan ervoor zorgen dat je je minder alleen voelt. Ook kan het rust geven dat je iemand kunt bellen wanneer je je niet goed voelt.

Tegelijkertijd, als je niet met iemand wilt praten, hoeft dat niet. Je bent aan niemand verplicht een vervelende ervaring te delen.

Als je je verhaal wel aan iemand wilt toevertrouwen, kan het fijn zijn om de situatie mentaal voor te bereiden. Zo kun je nadenken over wat je wel en niet wilt vertellen. Weet dat je altijd zoveel mag vertellen als je wilt.

Ook kun je nadenken over je verwachtingen van de reactie. Het kan soms zo zijn dat iemand niet goed weet hoe te reageren. Hoewel je altijd op de best mogelijke reactie hoopt, kan het fijn zijn om dit in te calculeren zodat het minder ‘uit het niets’ komt. 
 

Bespreken met iemand van de universiteit of zoeken van professionele hulp

Het zoeken van professionele hulp kan een spannende stap zijn. Het kan zijn dat het niet ‘in een keer raak’ is. Soms proberen mensen een aantal mogelijkheden voordat ze hebben gevonden wat bij hen past.

Weet dat je er niet alleen voor staat. Bij de universiteit zijn er verschillende mogelijkheden voor ondersteuning. Als je hulp zoekt buiten de universiteit, denken we graag met je mee. Op de supportpagina kun je een overzicht vinden van verschillende mogelijkheden, zowel binnen als buiten de universiteit. 
 

Aangifte doen of niet?

Wanneer je slachtoffer bent geweest van een seksueel misdrijf kan het zijn dat je overweegt juridische stappen te nemen, maar nog twijfels hebt. In zo’n geval, maar eigenlijk ook als je wel zeker bent van je zaak, raden wij aan om contact op te nemen met de politie Limburg, team zeden (0900-8844). Hier kun je vrijblijvend informatie inwinnen over het wel of niet doen van een melding, het hebben van een informatief gesprek of het doen van een aangifte.

Ben je op zoek naar hulpverlening - medisch, psychisch of bij het doen van aangifte - neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld (CSG). De hulpverleners daar kunnen je namelijk informeren over wat er allemaal komt kijken bij een eventueel medisch onderzoek (voor letsel en/of sporen van het misdrijf). Ook krijg je de mogelijkheden voor verdere hulpverlening aangereikt.

Het is van belang om zo snel mogelijk na het voorval te schakelen. Dit kan dan wel met de politie zijn (als je wilt dat de politie betrokken raakt), dan wel met het Centrum Seksueel Geweld. Dat wordt aangeraden in verband met het veiligstellen van sporen (binnen 7 dagen) en behandeling tegen HIV (binnen 72 uur).

Wat ook goed is om mee te wegen, is dat een aangifte niet zomaar kan worden ingetrokken. Ook kan het zo zijn dat de Officier van Justitie autonoom besluit na een informatief gesprek de verdachte te vervolgen. De Officier van Justitie maakt namelijk een risico-inschatting in het kader van het algemeen belang. Je bent niet verplicht aangifte te doen. Doe dus aangifte wanneer jij hier zelf helemaal achter staat.


Naar de politie (hoe werkt dat?)


Wanneer je de politie voor het eerst contacteert, doe je nog niet direct aangifte. Voorafgaand aan een aangifte maak je altijd eerst een melding. Een melding betekent dat je ‘de politie op de hoogte wilt stellen’. Aan de telefoon laat je dus weten dat je een melding wilt gaan maken.

Wanneer je dat hebt gedaan, word je in contact gebracht met de zedenrecherche. Die beoordeelt aan de hand van jullie telefoongesprek of een zaak – en dus aangifte – mogelijk zou kunnen zijn. Als ze denken dat dit een mogelijkheid zou kunnen zijn, kom je op afspraak bij het bureau voor een informatief gesprek. Er wordt dan onder andere besproken wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn. 

In sommige gevallen kan het onzeker zijn of een aangifte mogelijk is. Dan moet er eerst intern worden overlegd. Wanneer een aangifte mogelijk is, krijg je 1 à 2 weken bedenktijd om te beslissen. Wanneer een aangifte niet mogelijk is, kan er meestal een melding worden gemaakt. Een melding kan de politie in de toekomst helpen om te handelen, bijvoorbeeld wanneer er meerdere meldingen of aangiftes tegen een persoon komen.

Wil je nou steun of hulp bij de aangifte, dan kun je ook terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Zij kunnen bijvoorbeeld adviseren over een slachtofferadvocaat of gaan in sommige gevallen mee naar de politie om aangifte te doen, als jij dat fijn vindt. 

Wil je direct contact met de politie? Bel dan 0900-8844. Contact is mogelijk in meerdere talen. Ook heeft de politie een tolkentelefoon beschikbaar.