Sociale Verantwoordelijkheid

De INKOM is actief op het vlak van maatschappelijke verantwoordelijkheid, om zo ook ons steentje bij te dragen!

De INKOM vindt het erg belangrijk om zo maatschappelijk verantwoord mogelijk te handelen. Als evenement willen we midden in de samenleving staan. Dit is belangrijk om elke INKOMdeelnemer een volledig beeld van Maastricht te kunnen geven, maar ook om een duurzame en sociale toekomst voor de INKOM veilig te stellen. Het onderwerp van maatschappelijke verantwoordelijkheid is natuurlijk erg breed en daarom hebben wij onze focus gelegd op een tweetal punten. 

1. De verbinding tussen studenten en de stad Maastricht en zijn bewoners.

Dit doen we door de stad Maastricht meer in ons programma te betrekken. Dit jaar vinden de volgende evenementen plaats die met name het doel hebben om de studenten de stad Maastricht te tonen: Meet Maastricht, City Walks en Tasty Maastricht. Tijdens Meet Maastricht kunnen de studenten kiezen uit verschillende activiteiten die te doen zijn in Maastricht, zoals een boottocht over de Maas en een rondleiding door de grotten van Maastricht. De stadswandelingen worden op twee dagen gedurende de INKOM aangeboden. De INKOM deelnemers hebben de keus om hier aan deel te nemen. Tot slot is er Tasty Maastricht, dit is een restauranttour waarbij de INKOM deelnemers bij één van de deelnemende restaurants die Maastricht rijk is een lunch kunnen gaan eten. Daarnaast wordt er een foodtrucksfestival (Meals on Wheels) georganiseerd in combinatie met een Open Air Cinema. We nodigen hier ook de bewoners van Maastricht voor uit, zodat ze ook werkelijk deel kunnen nemen aan de INKOM. Op deze manieren laten we de stad Maastricht, haar activiteiten en de restaurants zien tijdens de INKOM. We bevorderen dan dus graag de band tussen de studenten en de stad Maastricht, omdat de studenten direct aan het begin van hun studententijd verbonden raken met de verschillende aspecten van Maastricht.

2. Het creëren van bewustzijn over maatschappelijke onderwerpen bij onze samenwerkingspartners en bij onze INKOMdeelnemers.

Onze samenwerkingspartners informeren we zoveel mogelijk over waar we ons mee bezig houden en proberen we daarbij zoveel mogelijk te stimuleren en soms ook te verplichten gebruik te maken van duurzame spullen. Zo moeten onze cateraars een vegetarische maaltijd aanbieden en proberen we ze te stimuleren om biologische producten en/ producten met een keurmerk te gebruiken. Bij onze deelnemers proberen we ook meer bewustzijn te creëren over maatschappelijk verantwoordelijke onderwerpen. Dit doen we op het nieuwe evenement: Set your own Limit, op woensdag 24 augustus. Aan dit evenement nemen verschillende bedrijven deel die, die op een interactieve en spelachtige manier de deelnemers bewust willen maken van maatschappelijke onderwerpen zoals: seksueel overschrijdend gedrag en de toenemende druk op studenten.