Maatschappelijke Verantwoordelijkheid

De INKOM is actief op het vlak van maatschappelijke verantwoordelijkheid, om zo ook ons steentje bij te dragen!

The INKOM vindt het erg belangrijk om zo maatschappelijk verantwoord mogelijk te handelen. Als evenement willen we midden in de samenleving staan. Dit is belangrijk om elke INKOMdeelnemer een volledig beeld van Maastricht te kunnen geven, maar ook om een duurzame en sociale toekomst voor de INKOM veilig te stellen. Het onderwerp van maatschappelijke verantwoordelijkheid is natuurlijk erg breed en daarom hebben wij onze focus gelegd op een tweetal punten. 

Het eerste focuspunt is het versterken van de binding tussen studenten en de stad Maastricht en zijn bewoners. Dit doen we door de stad Maastricht meer in ons programma te betrekken. We hebben dit jaar aan het programma Maastricht is Yours, stadswandelingen en Tasty Maastricht toegevoegd. Bij Maastricht is Yours kunnen de studenten kiezen uit verschillende activiteiten die te doen zijn in Maastricht, zoals een boottocht over de Maas en een rondleiding door de grotten van Maastricht. De stadswandelingen worden op vier dagen gedurende de INKOM aangeboden. De INKOMdeelnemers hebben de keus om hier aan deel te nemen. Tot slot hebben we Tasty Maastricht toegevoegd, dit is een restauranttour waarbij de INKOMdeelnemers bij één van de deelnemende restaurants die Maastricht rijk is een hapje kunnen gaan eten. Daarnaast wordt al een aantal jaar Night at the Museum georganiseerd, een cultureel festival in het Bonnefantenmuseum. We nodigen hier ook altijd de bewoners van Maastricht voor uit, zodat ze ook werkelijk deel kunnen nemen aan de INKOM. Op deze manieren laten we de stad Maastricht, haar activiteiten en de restaurants meer zien tijdens de INKOM. We bevorderen dan dus de band tussen de studenten en de stad Maastricht, omdat de studenten direct aan het begin van hun studententijd verbonden raken met de verschillende aspecten van Maastricht.

Een andere focuspunt op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid is het creëren van bewustzijn over maatschappelijke onderwerpen bij onze samenwerkingspartners en bij onze INKOMdeelnemers. Onze samenwerkingspartners informeren we zoveel mogelijk over waar we ons mee bezig houden en proberen we daarbij zoveel mogelijk te stimuleren en soms ook te verplichten gebruik te maken van duurzame spullen. Zo moeten onze cateraars een vegetarische maaltijd aanbieden en proberen we ze te stimuleren om biologische producten en/ producten met een keurmerk te gebruiken. Bij onze deelnemers proberen we ook meer bewustzijn te creëren over maatschappelijk verantwoordelijke onderwerpen. Dit doen we op het nieuwe evenement: Dare 2B Aware, op dinsdag 20 augustus. Aan dit evenement nemen verschillende bedrijven deel die, die op een interactieve en spelachtige manier de deelnemers bewust willen maken van maatschappelijke onderwerpen zoals: seksualiteit, alcohol en mentale gezondheid. Zo zal hier de Politie zijn met alcoholbrillen en de Studentpsychologen met een interactieve quiz.