Inkom

Selecteer uw taal

Over Maastricht

Nog geen idee wat Maastricht te bieden heeft naast het studentenleven? Neem een kijkje.

 

Geschiedenis

Old map

Maastricht is een mooie en bijzondere stad met een Bourgondische sfeer. Je vindt er middeleeuwse stadswallen, zeventiendeeeuwse gevels, een Middeleeuwse brug en geplaveide straatjes. Het heuvelachtige landschap rondom de stad doet buitenlands aan.

De stad Maastricht stamt uit de Romeinse tijd. De stad dankt haar naam aan haar ligging aan de Maas en is een verbastering van het ‘Mosae Trajectum’. ‘Mosae’ betekent Maas, ‘Trajectum’ betekent rivierovergang en is verbasterd tot ‘tricht’. De Romeinen kozen Maastricht, ten noorden van de ruige Ardennen, als dé plaats om de Maas over te steken waar de rivier niet te breed en te diep was. Vroeger stond er een brug tussen de Servaasbrug en de Hooge Brug in die werd beveiligd door twee kampen; het hoofdkamp lag aan wat nu de centrumzijde is, het kleinere kamp is uitgegroeid tot wat nu de wijk ‘Wyck’ is. Het vertrek van de Romeinen in het begin van de vierde eeuw ging gepaard met grote volksverhuizingen. In die tijd bloeide het christendom sterk op en het gezag over de stad Maastricht kwam in handen van bisschop Servatius, de eerste bisschop van Maastricht. Na hem zwaaiden nog ongeveer twintig bisschoppen de scepter over Maastricht. De grafkerk van Sint Servatius, aan het huidige Vrijthof, is enkele eeuwen na het overlijden van de bisschop gebouwd door twee van zijn opvolgers. De naam Sint Servaas vind je nog steeds overal terug in Maastricht. Voorbeelden hiervan zijn de Servaasbrug, de woningstichting Sint Servatius en de beroemde Sint Servaasbasiliek. Naast de Sint Servaasbasiliek staat de Sint Jan. Dit is van oorsprong een bijgebouw van de Sint Servaas, omdat deze te klein werd voor alle bedevaartgangers. Later is de Sint Jan een protestantse kerk geworden.

Tegenwoordig telt Maastricht ongeveer 122.000 inwoners en vormt ze hét uitgaansen winkelcentrum van de regio. Daarnaast is Maastricht een belangrijk centrum voor onder andere de glas-, bier-, papier-, aardewerk- en cementindustrie. De ontwikkeling van Maastricht wordt sterk gestimuleerd door de aanwezigheid van een zeer internationale universiteit, een hogeschool en verschillende nationale en internationale instellingen voor hoger onderwijs.

 

Gemeente Maastricht

Het stadhuis op de Markt herbergt het College van Burgemeesters en Wethouders. Voor gebruik van de diensten moet je echter in het stadskantoor zijn. Dit gebouw is gevestigd in het Mosae Forum, naast de markt. In het stadskantoor vind je de stadsbalie waar je terecht kunt voor onder meer zaken betreffende je paspoort, verhuizing of rijbewijs. Uitgebreide informatie is terug te vinden in de stadsgids, die gratis wordt verstrekt als je je inschrijft als inwoner van Maastricht.

 

Bezoekadres

Mosae Forum 10
6211 DW Maastricht
T 043 350 40 00Gemeente Maastricht
F 043 350 41 41 

 

Postadres

Postbus 1992
6201 BZ Maastricht
post@maastricht.nl
www.maastricht.nl

 

Openingstijden Gemeenteloket:

van 8.30 tot 12.30 op maandag, dinsdag en woensdag
van 13.30 tot 19.00 op donderdag
van 8.30 tot 12.30 op vrijdag

 

Cultureel Maastricht

Dat Maastricht een geweldige stad is om in te studeren weet je misschien al, en anders ga je er zeker achter komen tijdens de INKOM. Echter naast je opleiding en de verschillende studenten(sport)verenigingen heeft Maastricht ook op het gebied van cultuur heel veel te bieden.

Maastricht is een stad met vele gezichten. Historie, cultuur, gastronomie, shopping en natuurlijk een bruisend nachtleven. Wie Maastricht wil ontdekken hoeft zich niet te vervelen.

Eerst een (klein) stukje geschiedenis om je geheugen op te frissen. Ruim 2.000 jaar geleden is de stad waar jij nu je studietijd gaat doorbrengen gesticht door de Romeinen als ‘Mosae Trajectum’. Daarmee is Maastricht één van de oudste steden van Nederland. En nergens is de geschiedenis zo tastbaar als hier. De oude stadsmuur, Romeinse opgravingen, de Sint Servaasbrug…de historie ligt voor het oprapen. Oude Romaanse kerken zoals de Basiliek van Sint Servaas en de Onze Lieve Vrouwebasiliek herinneren aan het rijke culturele verleden van Maastricht. De ondergrondse vestingwerken, de kazematten uit de 17e eeuw, de kluis in de grotten van de Sint Pietersberg en natuurlijk Fort Sint Pieter behoren tot het culturele erfgoed. Je kunt de grotten en kazematten zelfs van binnen bekijken! Bij www.maastrichtunderground.nl vind je meer informatie daarover. Het Bonnefantenmuseum herbergt bovendien zowel moderne als oude kunst.

Deze oude stad is echter veel meer dan alleen historie. Het kent een rijk cultureel leven dat zich niet beperkt tot harmonieën en carnaval. In het Theater aan het Vrijthof zijn vrijwel dagelijks hoogstaande podiumkunsten te zien en te horen. Grote nationale toneel-, opera-, musical –en dansproducties, maar ook gelauwerde cabaretiers en experimenteel theater doen regelmatig de podia in de stad aan. In de vele cafés die Maastricht rijk is (meer dan dagen in het jaar), kun je met de regelmaat van de klok genieten van live pop- en jazzmuziek. Raadpleeg voor een uitgebreide agenda de website van het Maastrichts UITburo (www.maastrichtsuitburo.nl) of op de website van Cultural Square (www.culturalsquare.nl).

Als je tussen het studeren en feesten door nog tijd en geld over hebt om te winkelen, dan kun je het niet beter treffen dan in Maastricht. In 2008 werd Maastricht uitgeroepen tot beste winkelstad van Nederland. Niet verwonderlijk, de stad straalt allure uit en het uitgebreide winkelaanbod oefent grote aantrekkingskracht uit op de vele bezoekers. De straatjes en steegjes in de historische binnenstad nodigen uit tot eindeloos slenteren. Maastricht lonkt met een keur aan exclusieve en gespecialiseerde winkels op het gebied van kunst, antiek, mode, design en delicatessen. Ook als je niet zo’n shopper bent: ga alleen al voor het interieur eens binnen bij Selexyz in de Domincianenkerk. Niet voor niets wordt deze bekroonde boekhandel door sommigen als mooiste ter wereld betiteld. Na het slenteren en shoppen zul je vast wel je honger willen stillen. Ook in Maastricht ben je dan aan het juiste adres. De meest Bourgondische stad van het land telt een zeer ruime keuze aan restaurants, bistro’s en exclusieve eet- en drinkgelegenheden. Teveel om hier op te noemen.

Kortom: welkom in de stad van de kronkelende steegjes en onontdekte pleinen, verstopte culinaire verrassingen en culturele geheimen. Maastricht zit vol met verborgen parels, voor de Maastrichtenaar vanzelfsprekend, voor jou om te ontdekken. Wijk eens af van de gebaande paden en ontdek het échte Maastricht. Raadpleeg de website van VVV Maastricht (www.vvv-maastricht.eu) voor meer informatie over de mogelijkheden die deze stad zijn bezoekers biedt.

 

Sint Janskerk

St. Jan en Servaas

De katholieke Sint Servaaskerk aan het Vrijthof wordt geflankeerd door de protestantse Sint Janskerk, de kerk met de rode toren. De Sint Jan, die oorspronkelijk werd gebouwd voor de katholieke eredienst, is een stille getuige van de geschiedenis van Maastricht: de bezetters, de religies, het leven van de Maastrichtenaren. Een bezoek aan de kerk brengt het oude Maastricht tot leven! Natuurlijk ben je er ook welkom voor de gewone diensten. www.sintjanmaastricht.nl

 

 

INKOM 2017 - Day @ the Uni
INKOM 2017 - Day @ the Uni
INKOM 2017 - Opening
INKOM 2017 - Opening
INKOM 2017 - Opening
INKOM 2017 - Opening
INKOM 2017 - Welcome to Maastricht
INKOM 2017 - Welcome to Maastricht
INKOM 2017 - Mosae Master
INKOM 2017 - Mosae Master
IN.jpgKOM 2017 - Comedy Night
IN.jpgKOM 2017 - Comedy Night